Chip123 科技應用創新平台

申請會員

QQ登錄

只需一步,快速開始

Login

用FB帳號登入

搜索
1 2 3 4
查看: 4966|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

入職前後的分別!!!

進入公司前
5 A% V6 k- d$ C) ^老闆: 萬分歡迎,無左你, 我地公司肯定好大分別!$ F4 J3 V* r- t5 ]
職員: 如果工作量太多,我會辭職的。
1 q$ Q* @, y5 u; G老闆: 放心,我唔會比咁樣既事情發生!2 m7 ?, M% R# I6 j* z5 L/ ]
職員 : 我逢星期六日可以休息嗎?
: J0 G4 P$ e+ ?+ o老闆: 當然啦!哩個係底線!4 m/ a+ o0 R; R9 `. L% c
職員: 平時會日日OT 到淩晨嗎?
2 y% d' c$ i. Q! d' q, F7 {: o; N2 {老闆: 無可能,邊個話你聽架?
) |) F8 @5 q: W- v+ x: V# ]職員: 有餐費補貼嗎?# L7 u. R! M8 k0 v4 S2 g; U- X
老闆: 唔洗講啦,絕對比同行都高!
8 w1 x7 H9 `: [* L9 p職員: 有無做死人既風險?6 O3 A& n8 Y0 l) A: R1 p0 q9 X
老闆: 唔會!你點會有咁既念頭?
. z1 v% w9 d/ r* q* n2 g6 U職員: 公司會定期搞旅遊嗎?
6 q/ T' B; |. y  G老闆: 哩個係我地明文規定!
+ ^: u4 @& {! u3 w職員: 那我需要準時返工嗎?, I' m7 t% h* q6 @
老闆: 唔會,睇情況啦。
5 y2 N) C3 A! ~7 I& C" M7 e. c職員: 人工呢?會準時出糧嗎?
( P# H7 V! O" R7 D$ K* |" K老闆: 一定係啦!
0 a7 \9 f# h6 i  ?  W7 Q( a職員: 所有工作都係新員工做嗎?
, _& F5 f% H1 ], c老闆: 邊有可能,你上面仲有好多資深既同事!
- g& V7 {' j# e, V! i職員: 如果管理職位有空缺,我可以參與競爭嗎?
$ W) p+ {! z/ u/ y* s# F  l) C老闆: 唔洗問啦,哩個一直係我地公司賴以生存既方式! # g, V: l; D3 x" I
職員: 你唔會係呃我掛? . d+ @8 j+ I( R; l& {# r# U6 s
- K: B! b) V6 n# P% o- B) t$ J

4 ?" j/ T7 ~2 s: Y0 ^% m進入公司後 ...... 由下面讀返上去
分享到:  QQ好友和群QQ好友和群 QQ空間QQ空間 騰訊微博騰訊微博 騰訊朋友騰訊朋友
收藏收藏 分享分享 頂 踩 分享分享

請笑納

大陸有對老夫婦要去南方看孫子,離家數周擔心家中被盜,被翻箱倒櫃不算,可還損壞了傢俱,故出門時在桌上放下百元鈔票一張,並附紙條留言道:
1 e. n. j) c1 S0 h7 G"爬窗而入的俠行客,我們是退休教師,靠退休金生活,家境清寒沒什麼錢,您來一趟不容易,桌上的一百元權當給您的勞務費。". \0 C$ |) c  R2 {7 R  ~
2 F7 h: ]3 F7 {# X' p6 D
若您想擴大戰果,本宅對面是鐵道部的一位高官,樓上一家是紅十字會的領導,樓下那家是銀行的行長。2 i9 j2 a0 a: P3 w: i
他們呢,都很有錢,而且還不敢報案...
, s- A  ?+ e3 R, w5 V8 L6 I
" o+ g3 S0 ^8 ?4 H0 t/ Z3 i屋主人月餘歸來,發現桌上的錢變成了十萬。
7 O- D! l/ N: \' K; Q4 c" x
1 m5 [) ^. U) k" n. g; @也附有紙條上寫著:
, j# _& U3 J/ V8 ?+ M; [' n; ^
) e- k) L2 P- J感謝老師的教誨,過去不用功讀書,唉,相識恨晚哪!
6 b4 g8 Q2 d, A3 U- K.一切盡在無言中,特留下十萬元資訊費,請笑納